Вітаємо доцента Олега Лущака та співробітників кафедри Ольгу Стрільбицьку, Уляну Семанюк, Ігоря Юркевича і Дмитра Господарьова з публікацією експериментальної статті у відомому The Journals of Gerontology A

Вітаємо доцента Олега Лущака та старшу наукову співробітницю, кандидата біологічних наук Ольгу Стрільбицьку з публікацією експериментальної статті «Life-history trade-offs in Drosophila: flies select a diet to maximize reproduction at the expense of lifespan» у відомому журналі The Journals of Gerontology A (імпакт-фактор – 5.1, Q1 у галузі геріатрії та геронтології), видавцем якого є Oxford University Press. Співавторами статті є також працівники кафедри – провідна фахівчиня, кандидатка біологічних наук Уляна Семанюк, асистент Ігор Юркевич і доцент Дмитро Господарьов. Дослідження було проведено у співпраці з професором Стівеном Сімпсоном – академічним директором Центру Чарльза Перкінса при Сіднейському університеті (Австралія), членом Королівського Товариства і компаньйоном Ордену Австралії. В роботі показано, що плодові мушки, які можуть вибрати чим харчуватись – середовищем з цукром чи середовищем з дріжджами, – живуть менше. Мушки вибирають середовище з дріжджами, які є джерелом білка і потрібні для розмноження. Вибір їжі значно менше впливає на тривалість життя самців плодової мушки, а також незайманих самок. Лінії плодової мушки з порушеним відчуттям смаку теж слабше реагують на можливість вибору їжі, і їхня тривалість життя не відрізняється суттєво на різних дієтах. Таким чином дослідження показує, що плодові мушки вибирають дієту, найбільш сприятливу для розмноження і отримання великої кількості нащадків. Проте, така дієта не є оптимальною для «довголіття».

 

Для команди Олега Лущака ця стаття вже є третьою в The Journals of Gerontology. Попередню статтю було опубліковано десять років тому – в 2014 році. Автори також мають популярний блогпост на сайті Oxford University Press – Will caloric restriction help you live longer?