Наші успішні випускники-магістри 2021 року

Перемога України – це праця усіх! Випускники Кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника широко реалізовують отриманні знання і навички в Україні та за її межами для здобуття нового досвіду та побудови кар’єри.

Аліна Заячківська (випускниця 2021 року, магістр) є аспіранткою  Саарландського університету (Німеччина); раніше – науковий співробітник кафедри біохімії та біотехнології ПНУ (січень-серпень 2022 р.). Аліна приєдналась до наукової групи професора Андрія Лужецького (Prof. Dr. Andriy Luzhetskyy), який працює у галузі біосинтетичної інженерії актиноміцетів. 5 років до цього Аліна працювала у команді доцента нашої кафедри Олега Лущака, де здобула багато практичних навичок, зокрема навичок дослідницької діяльності та роботи у команді, навчилась писати наукові статті – на рахунку Аліни шість статей (у співавторстві) у рецензованих журналах, які індексуються у Scopus. Це вагомий результат як на лише випускника магістратури.

Тетяна Струтинська (випускниця 2021 року, магістр) є аспіранткою університету м. Хельсінкі (Фінляндія); раніше –  провідний фахівець навчально-наукової лабораторії кафедри біохімії та біотехнології ПНУ (січень-грудень 2022 р.). Приєдналась Тетяна до наукової групи доктора Jaakko Mattila, який досліджує роль стовбурових клітин за гомеостатичного оновлення тканин та  хворобливих станах. Перші враження Тетяни:  “Модельний об’єкт залишився незмінним, тобто дрозофіла. Саме займаюся вивченням стовбурових клітин кишківника дрозофіли при зміні експресії певних генів.”

Христина Матвеєва (випускниця 2021 року, магістр) розпочала свою кар’єру з поліклініки “Медсервіс”, м. Івано-Франківськ. 2022 року Христина вступила до аспірантури  в інституті Пастера (Париж, Франція). Працюватиме у відділі імунології грибкових інфекцій. Ось коментар Христини: “Буду займатися вивченням вродженої імунної пам’яті та модуляції клітинної імунної відповіді на грибкові інфекції. Для модуляції клітинної імунної відповіді буду використовувати грибковий полісахарид b-glucan. Спробую підтрвердити існування вродженної імунної памя’ті, що може змінити розуміння функціонування імунної системи в цілому. Хотілось б сказати, що мені сумно отримувати таку хорошу можливість навчання на фоні війни в Україні. Проте,нові реалії потребують нових підходів. І те, що я можу навчатись та здобувати кваліфікацію це завдяки ЗСУ та всім хто підтримує та допомагає Україні та українцям. Тому щира подяка вам. Також хотіла б сказати дякую Кафедра біохімії та біотехнології ПНУ за таку чудову теоретичну та практичну підготовку протягом 5 років.”

Антоніна Мельничук (випускниця 2021 року, магістр) ще за навчання у магістратурі працевлаштувалась у клініко-діагностичний центр “Медекс”, м. Івано-Франківськ. Антоніна визначає низку параметрів крові пацієнтів, зокрема за допомогою методу ІФА (імуноферментного аналізу).

Мар’ян Іваночко (випускник 2021 року, магістр) є аспірантом кафедри біохімії та біотехнології (з березня 2022 року); по сумісництву – провідний фахівець навчально-наукової лабораторії кафедри біохімії та біотехнології ПНУ. Інтересом Мар’яна та його роботою є встановлення впливу ожиріння на енергетичний метаболізм мітохондрій мишей і пошук харчових додатків, які зможуть дієво мінімізувати негативні ефекти надлишкових калорій навіть у людини.

 

Інформацію підготував

Мар’ян Іваночко