Працівники кафедри біохімії та біотехнології відвідали Ботанічний сад Тюбінгенського університету в м. Тюбінген (Німеччина)

Науковці кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. В. Стефаника: професорка, докторка біологічних наук Марія Байляк, професор, доктор біологічних наук Володимир Лущак, а також аспірантки 3-го року навчання, Мирослава Ватащук і Вікторія Гурза, та аспірантка 2-го року навчання Надія Стефанишин перебувають в Інституті фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина) (Institute of Physiology, Department of Neurophysiology, Eberhard Karls University Tübingen) у рамках спільного проєкту під назвою «Blended Kurs «Integrative Biowissenschaften», наданим DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Німецька служба академічних обмінів) за програми фінансування «Ukraine digital – Studienerfolg in Krisenzeiten sichern».
Крім практичного тренінгу та експериментальної роботи в рамках проєкту, працівники кафедри цікаво та пізнавально проводять дозвілля. Зокрема, 6 листопада 2022 року науковці відвідали Ботанічний сад і дендрарій Тюбінгенського університету, засновником якого вважають Леонгарта Фукса, який вирощував лікарські рослини, на честь якого також було названо чагарник – фуксію. Науковці мали змогу ознайомитись з представленими колекціями видів квіткових, трав’янистих рослин, дерев, мохів, колекціями насіння, завезених з різних куточків світу, зокрема: Азії, Європи, Північної та Південної Америк, Африки, Австралії, Антарктиди, Нової Зеландії. Приємною несподіванкою стала «зустріч» з Родіолою рожевою (Rhodiola rosea L.), геропротекторний вплив сухого порошку з кореневища якої вивчали і продовжують вивчати на нашій кафедрі, зокрема на біохімічні та фізіологічні показники (тривалість життя, функціональне старіння) модельного біологічного об’єкту Drosophila melanogaster; за результатами досліджень опубліковані статті в наукових журналах.
Тішить, що завдяки поїздці в рамках цього проєкту можна поєднувати приємне з корисним і отримувати нові цікаві знання.