Наші студентки Марія Кошка та Божена Лунів пройшли короткотривале стажування в Інституті біологічних наук Люблінського Католицького університету (Польща)

Наші студентки-четвертокурсниці Марія Кошка та Божена Лунів пройшли короткотривале стажування у рамках освітньої програми  Інституту біологічних наук Люблінського Католицького університету (Польща).

Ось їхні враження:

Марія Кошка

“Навчання тривало два тижні, за цей час ми на практиці ознайомились з методиками визначення концентрації хлорофілу а у зразках води, фізико-хімічного аналізу ґрунтів, виділення біоактивних речовин з проб ґрунтів, культивування клітин. Тамтешні викладачі були задоволені грамотною та організованою роботою нашої маленької української команди, цим ми завдячуємо нашій кафедрі, яка вже багато років загартовує в своїх стінах справжніх професіоналів.
Однак подорож до Любліна не обмежилась тільки лабораторними роботами, для учасників програми організували лекції на яких ми вивчали польську історію, культуру та мову, на додачу до цього наш графік ущільнювати цікавими екскурсіями та маленькими подорожами.
Це були чудові два тижні, я знайомилась з новими місцями, новими методиками, новими людьми, та все ж немає кращого місця ніж рідний дім. Я дякую Люблінському університету за можливість отримати нові навички, які в майбутньому допоможуть мені внести свою лепту в розвиток нашої країни💛💙

Божена Лунів
“Програма тривала три тижні, навчання велось англійською мовою, перший тиждень був приділений теоретичним лекціям, з можливістю відвідувати лекції з дому, інші два тижні очної практики, були поділені на дві частини, контроль екологічного стану регіону та фармацевтичну. Нам вдалось попрацювати із зразками води, грунту та рослин, які ми із групою зібрали, хроматографічним методом визначення вмісту хлорофілу, вмісту нітратів та сульфатів у воді, методом газової хроматографії для визначення вмісту вуглекислого газу у грунті, мікроскопічним методом для дослідження зразків води та рослин. В другій частині нам вдалось попрацювати над методиками вестерн-блоту, розрахунку концентрацій та навіть із культивуванням ракових клітин. Також під час забору зразків була нагода відвідати один із національних парків Польщі. Було цікаво попрацювати у команді із людьми з різних країн, та випробувати свої вміння та знання у «дикій природі» поза межами рідної лабораторії. Ми не залишились розчарованими, ще раз впевнились, що кафедра біохімії виховала нас спеціалістами. Це стажування дало заряд мотивації продовжувати працювати над вміннями та відвідувати нові програми. ”