Наша співробітниця Ольга Стрільбицька удостоєна премії НАН для молодих учених за кращі наукові роботи

Наша співробітниця, к.б.н. Ольга Стрільбицька удостоєна премії Національної академії наук України для молодих учених закладів вищої освіти за кращі наукові роботи

Конкурс був оголошений в кінці 2021 року і от нещодавно було оголошені результати цього конкурсу.  Офіційне нагородження  відбудеться після завершення воєнного стану в Україні.

На конкурс Ольга представила наукову роботу “РОЛЬ СИГНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ TOR/IS ТА MYC У СТОВБУРОВИХ КЛІТИНАХ КИШКІВНИКА У РЕГУЛЯЦІЇ ФІЗІОЛОГО-БІОХІМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У DROSOPHILA”. Робота стосується дослідження сигнальних шляхів у регуляції функціонування стовбурових клітин кишківника, що позначається на харчовій поведінці, репродуктивній активності, стійкості до стресів, метаболізмі та тривалості життя плодових мух дрозофіл. Результати роботи доповнюють і поглиблюють уявлення про стовбурові клітини кишківника та роль сигнальних шляхів у цих клітинах у контролі метаболізму та фізіологічного стану всього організму. Встановлені молекулярні механізми цих процесів у Drosophila можуть бути враховані при використанні плодової мушки як моделі для дослідження шляхів оптимізації гомеостазу кишківника (наприклад обмеження дисплазії, але забезпечення достатнього рівня регенерації пошкоджених тканин) як ефективної стратегії продовження тривалості життя. За тематикою дослідження авторкою опубліковано 9 наукових праць, з яких чотири експериментальні статті (2 статті у журналах Comparative Biochemistry and Physiology Part B (impact-factor IF 2.231), Open Life Science (IF 0.6) та Cells (IF 6.6), а також три оглядові статті у Mechanisms of Ageing and Development (IF 5.432), Experimental Gerontology  (IF 4.032); Encyclopedia of Biomedical Gerontology. Результати представлені на міжнародних конференціях (Fourth annual BTRP Ukraine regional One Health research symposium, “Mechanisms of Aging” CSHL virtual meeting).

 

Вітаємо Ольгу і бажаємо подальшої плідної праці на науковій нині для процвітання нашої держави!

#наука на благо України