Студенти, аспіранти та працівники кафедри біохімії та біотехнології ПНУ пройшли курс з «Біоінформатики» за фінансової підтримки Німецької Служби академічних обмінів (DAAD) і Федерального Міністерства освіти та науки Німеччини (BMBF)

Протягом 6 тижнів, з 20.09.2022 по 01.11.2022, проходив курс «Біоінформатики», завдяки якому студенти (Березовський Владислав, Харук Святослав, Деркачов Віталій), аспіранти (Ватащук Мирослава, Гурза Вікторія, Стефанишин Надія) та працівники (Юркевич Ігор) кафедри біохімії та біотехнології ПНУ мали змогу прослухати  цікаві лекції та взяти участь в практичних семінарах, на яких ознайомились з тим, як працювати з великими масивами даних пов’язаних з ДНК-аналізом та масс-спектроскопією, опанували методи та програми, які допомагають в аналізі тих чи інших даних.
«Біоінформатика – галузь біології, що застосовує інформаційні технології та статистичні методи для аналізу великих масивів біологічних даних, наприклад при секвенуванні геномів чи аналізі вмісту протеїнів. Вона стає все більш потрібною та вживаною в світі, але поки що не у всіх університетах України викладається на достатньому рівні.» – зазначається на сайті проєкту: http://lifesciencescourse.org/kurs-bioinformatyka
Крім того, що курс був безкоштовним, учасники курсу також отримали стипендії в розмірі 200 євро.
Сам проєкт був розроблений для підтримки українських студентів-біологів з ініціативи професорки Ольги Гаращук (керівник проєкту) – директорки інституту фізіології університету м. Тюбінгену (Німеччина), і співучасті її багаторічного колеги професора Володимира Лущака – завідувача кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а також їхніх колег. Таким чином, команда викладачів та науковців з України та Німеччини проводять онлайн курси студентам біологічних спеціальностей за підтримки Німецької Служби академічних обмінів (DAAD), яка надала грант на виконання цього проєкту. Мета онлайн курсів – надолужити втрачені дисципліни, внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також покращити вже отримані раніше знання.
Щиро дякуємо нашим партнерам за підтримку, а учасникам бажаємо з користю використати отримані знання і навички!